Militaire vliegtuigen volgen

Met de onderstaande vluchtradar kun je militaire vliegtuigen volgen van de Defensie. Klik op één van de vliegtuigen op het scherm voor meer informatie over de snelheid, hoogte en callsign. Regelmatig worden oefeningen gehouden met de F-16 of F-35 van en naar de vliegbases. Het ADS-B signaal kunnen door militaire vliegtuigen worden uitgeschakeld. Waardoor vliegtuigen van de Defensie niet te volgen zijn met de flight radar. Bovendien kunnen sommige militaire oefeningen geheim zijn en kunnen de vluchten niet openbaar worden gevolgd.

Vliegbasis

Nederland heeft meerdere vliegbases die onderdeel vormen van de luchtverdediging en operaties. Een bekende vliegbasis is Volkel, in Noord-Brabant. Deze bases zijn niet alleen operationele knooppunten voor de Koninklijke Luchtmacht, maar ze dienen ook als centra voor training, onderhoud en logistieke ondersteuning. De aanwezigheid van deze vliegbases benadrukt de toewijding van Nederland aan internationale veiligheid en haar vermogen om snel en doeltreffend te reageren op veranderende geopolitieke omstandigheden.

Vliegbasis Volkel
Vliegbasis Volkel huisvest zowel F-35’s als F-16’s, waarbij de geavanceerde F-35 op termijn de volledige vervanging zal zijn voor de F-16-vloot. Deze overgang markeert een significante modernisering van de luchtcapaciteit van de Koninklijke Luchtmacht. De primaire verantwoordelijkheid van Vliegbasis Volkel is het leveren van essentiële luchtsteun en luchtverdediging.